Total In Support

"Total in Support is een goede club mensen"

- Ted Noten: vrij vormgever

"Total in Support removes the stress so we can focus on what we love: making music"

- Geoffrey Lagadec: muzikant (Jaya the Cat)

"They introduced me to the Dutch- Japanese Trade agreement, which made it possible for me to move to the Netherlands"

Yutaka Endo - Creative producer

"Total in Support were able to write up a wonderful business plan and assisted me with setting up my business."

Cory Osborn - Illustrator and webdesigner

Verslag Art as Money festival 2012

Begin 2010 sloegen Total in Support en Dadara de handen ineen voor de organisatie van het Art as Money Festival. Dadara, al bijna 15 jaar klant van Total in Support, wilde naar aanleiding van zijn kunstproject The Exchanghibition Bank de relatie tussen kunst en geld verder onderzoeken. Total in Support zag een kans om een bijdrage te leveren aan het debat rondom cultureel ondernemerschap. 

Het wegvallen van subsidies en de daardoor ontstane behoefte aan financiering was voor Total in Support een directe aanleiding om het festival te organiseren. Met het oog op vragen zoals “Wat zijn nu de alternatieve financieringsmogelijkheden?” en “Hoe verhoudt creativiteit zich tot geld?” heeft Total in Support samen met Dadara de programmering samengesteld.  

 

Zodoende vond op 9 februari 2012 de eerste editie van het Art as Money festival plaats in Trouw Amsterdam. Ruim 400 mensen bezochten het festival gedurende de dag. Het publiek bestond uit een gevarieerde mix van geïnteresseerden. Er waren kunstenaars, creatieve ondernemers, beleidsmakers van culturele instellingen maar ook mensen uit het bedrijfsleven en het bankwezen. De gastheer van de dag namens Total in Support was acteur en schrijver Jörgen Tjon a Fong. Hij interviewde diverse kunstenaars en creatieve ondernemers en bood reflectie op de lezingen. 

 

 

 

Sprekers 

Met het festival wilde Total in Support een inhoudelijk sterke en inspirerende dag neerzetten met ondernemers uit de creatieve sector, kunstprojecten en workshops. Het programma bestond dan ook uit een afwisselende combinatie van praktische en inspirerende inhoud. Vanuit praktisch oogpunt werd er gesproken over financiering, marketing en ondernemerschap. Zo waren er onder andere lezingen van cultureel econoom Arjo Klamer, hoofd Kunst en Cultuur van Triodos bank Eric Holterhues, kunstproducent Jeroen Everaert en van Martijn Winkel, directeur van Total in Support. Ook werden er presentaties gegeven door onder meer blogexpert Ernst-Jan Pfauth over online profilering en het belang van specialisatie voor creatieve ondernemers. Hij is van mening dat je door het opeisen van een niche een autoriteit op een bepaald gebied binnen je vak kunt worden en dat je dit online ook moet uitdragen. Een andere online ondernemer die aan het woord was, is Vincent Reinders van 22tracks. Hij gaf aan dat het goed mogelijk is samen te werken met het bedrijfsleven en toch je artistieke integriteit te behouden door middel van het aantonen van je expertise als kunstenaar en het binden van publiek aan deze expertise. Verder gaf community currency expert Edgar Kampers van Qoin tekst en uitleg bij zijn ideeën over de implementatie van crowdsourcing in de creatieve industrie. Door samenwerking en uitwisseling van diensten kan er efficiëntie behaald worden en winst gemaakt worden binnen de sector.  

 

Deze vakinhoudelijke informatie werd afgewisseld met presentaties van inspirerende projecten van kunstenaars en creatieven, die wij uitgenodigd hadden omdat we van mening zijn dat ze opvallen door hun onderscheidend vermogen. Zo vond op het festival de presentatie van Halbe bier van Teun Castelein plaats, een bier waarbij de winst de culturele sector financieel steunt. Ook vertelde Jeroen van den Idsert over zijn filmproductiebedrijf Hazazah, en wijdde Kamiel Proost uit over zijn geldkunst en zijn ervaringen met ondernemerschap. Daarnaast gaf Dadara aan hoe het festival aansluit bij zijn Exchanghibition Bank en wat zijn relatie is als kunstenaar tot het fenomeen geld.  

 

Aan het einde van de middag vond er naar aanleiding van de Boekman nummer 89: “Kunst op een keerpunt” een paneldiscussie plaats, georganiseerd door Total in Support in samenwerking met de Boekmanstichting. Verschillende ondernemers uit de culturele sector kwamen aan het woord over de veranderingen die op dit moment plaatsvinden in de culturele sector. Onder andere het nieuwe tijdschrift Das Magazin, waarvan het eerste nummer werd gefinancierd door middel van crowdfunding, kwam aan bod. Het orkest Splendor Amsterdam vertelde over hun ervaringen met het vinden van financiële middelen en over het werken met obligatiehouders.  

 

De Verdieping 

Dit alles vond plaats in de grote zaal van Trouw. Ondertussen was er ook van alles gaande in De Verdieping, welke zich onder de grote zaal bevindt. Hier werd kunst tentoongesteld en zelfs ter plekke gecreëerd. Zo was er kunst te zien van Giuliano Pappadopoli, Kmentment, Rini Hartman, Sebastian Siechold, Vage Gasten, Zender en Ottograph. Ook Dadara’s Exchanghibition Bank deed goede zaken in De Verdieping. Verder zorgden MC Kato en Kwela Sabine Hermanns voor entertainment. Te midden van al dit moois werden er workshops verzorgd door Time/Bank, Voordekunst, Maxwell Group, en Versteeg Wigman Sprey Advocaten in samenwerking met Total in Support. Over deze laatste workshop kan je meer lezen in het artikel “Workshop intellectueel eigendomsrecht op het Art as Money festival 2012” in onze nieuwsbrief van maart 2012. De workshops van de Maxwell Group en Voordekunst ging over het werken met investeerders, het verkrijgen van leningen en crowdfunding. Een inspirerende workshop voor creatieven die behoefte hebben aan financiële middelen om hun aanbod op de markt te kunnen presenteren.  

 

Nachtsymposium 

Nadat de dagprogrammering ten einde liep, presenteerde de Amsterdamse nachtburgemeester Isis van der Wel het nachtsymposium. Dit bestond uit drie onderdelen. Het nachtsymposium begon met presentaties van een aantal sprekers die een bijzondere rol vervullen voor de kunst en cultuur in het Amsterdamse uitgaansleven zoals Eddy the Eagle Museum, de grote 8 en Museum of the Bohemian. Hierop volgend vond er een debat plaats over de spanning tussen de kunst- en cultuurwereld en commercieel denken en ondernemen. Isis presenteerde tijdens het nachtsymposium de resultaten die zij als nachtburgemeester de afgelopen twee jaar heeft bereikt en ze schetste kansen en uitdagingen voor het uitgaansleven van Amsterdam voor de komende jaren. 

 

Zo kwam er een passend einde aan deze mooie en inspirerende dag. Wij denken dat de bezoekers van het Art as Money festival met een positief gevoel naar huis zijn gegaan. Bezuinigingen op kunst en cultuur hoeven niet alleen als obstakel gezien te worden; je kunt ze ook zien als uitdaging of zelfs als kans beschouwen. Wij willen alle aanwezigen bij deze nogmaals bedanken voor hun komst en we hopen dat we hun cultureel ondernemerschap via het Art as Money festival hebben weten aan te wakkeren. We zijn benieuwd naar alle projecten die hier de komende tijd uit zullen voortvloeien. Volgend jaar zal Total in Support weer een Art as Money festival organiseren. We hopen je dan te zien op de tweede editie van het Art as Money festival. 

 

Om nog even na te genieten: de Boekmanstichting schreef een verslag over het festival, hier te lezen. De Tros maakte een kort radioverslag van het festival, hier te beluisteren. Foto's van Arthur de Smidt, van de Hospages, zijn hier te vinden. Verder maakte R.E.L prachtige panoramafoto's, bekijk deze hier

 

We horen graag wat jullie van het Art as Money festival vonden, dus laat het ons weten op Facebook of stuur ons een bericht op Twitter (@Totalinsupport)! 

 

 

Nieuwsbrief april 2016

 

De nieuwsbrief van Total in Support staat online. Lees onder andere over de Var verklaring die per 1 mei vervangen zal worden door de modelovereenkomsten. Een belangrijke wijziging is dat ook opdrachtgevers risico gaan lopen. In de nieuwe systematiek moeten ook zij beoordelen of terecht wordt uitgegaan van geen dienstbetrekking. Hierdoor kunnen zij niet meer de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid afschuiven op ZZP'ers, die vaak in een kwetsbare positie zitten.

 

Frank Schouten belicht in de nieuwsbrief de gevolgen van de afschaffing van de VAR en bespreekt onder andere de gevolgen voor de artiestenregeling, de wet aanpak schijnconstructies en het gewijzigde beleid bij aangifteverzuimen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

Lees de volledige nieuwsbrief hier

Read our English newsletter here

read more

full blog

 
 

Total in Support bv

Sumatrakade 1537

1019 RS Amsterdam

ask@totalinsupport.com

Tel: +31(0)20 420 59 99

Fax: +31(0)20 420 07 06

algemene voorwaarden

cultural dedication